Το νησί
Η Χάλκη βρίσκεται στα δυτικά της Ρόδου. Με πρόσβαση από το λιμάνι της Ρόδου ή από τη Κάμειρο Σκάλα. Με το πλοίο της άγονης γραμμής από τον Πειραιά ετοιμαστείτε για ένα μακρύ ταξίδι.
Η Χάλκη είναι μακρόστενη με δέκα χιλιόμετρα μήκος, από την ανατολή στη δύση και τρία πλάτος, από το βορρά ως το νότο. Με βουνά και επιβλητικά βράχια να συνδυάζονται τέλεια με αμμώδεις και βοτσαλωτές παραλίες.
Ο οικισμός, το Ημπορειό, είναι παραδοσιακός και ο μόνος που κατοικείται σήμερα. Είναι χτισμένος αμφιθεατρικά και γεμάτος πέτρινα και αναπαλαιωμένα αρχοντόσπιτα. Βοτσαλωτά ψηφιδωτά βρίσκονται σε πολλά μπαλκόνια και αυλές. Οι δρόμοι είναι πλακοστρωμένοι με πέτρα.
Το τοπίο είναι μαγευτικό, όμορφα αρχοντόσπιτα χτισμένα γύρω από το γραφικό λιμανάκι, ψαροκάικα στολίζουν το μουράγιο και οι μύλοι δεσπόζουν στην κορυφή της πλαγιάς.
Οι καλοκαιρινές βραδιές στη Χάλκη σφύζουν από ζωή, όχι όμως και από θόρυβο. Δεν υπάρχουν παρά ελάχιστα αυτοκίνητα, εξάλλου δεν είναι απαραίτητα. Ταβέρνες, καφετέριες, ζαχαροπλαστείο και ένα μπαρ συνθέτουν το τοπίο της "πιάτσας" και τους μοναδικούς τρόπους διασκέδασης, πέρα από τις βόλτες στα γραφικά σοκάκια και το κολύμπι στις πανέμορφες παραλίες του νησιού.
Η Χάλκη σε υποδέχεται με την πιο εντυπωσιακή της εικόνα, την πολιτεία και το λιμάνι του Ημπορειού, μία ζώνη χρωμάτων ανάμεσα στα σταχτιά βουνά και τη σκούρα μπλε θάλασσα.
Ψηλά στην πλαγιά του βουνού είναι χτισμένο το "Χωριό", ένας οικισμός εγκαταλελειμμένος από τα μέσα του 20ου αιώνα, οπότε και μεταφέρθηκαν όλοι στον Ημπορειό.
Στην κορυφή του βουνού βρίσκεται το κάστρο, χτισμένο από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννου μεταξύ του 14ου και 15ου αιώνα. Εκεί το βλέμμα σου χάνεται στο απέραντο γαλάζιο του Καρπαθίου πελάγους. Νιώθεις να πετάς και να βλέπεις από ψηλά την Ρόδο και την Κάρπαθο. Αν συνεχίσετε την περιήγηση σας στο νησί, θα ανακαλύψετε το μοναστήρι του Αϊ-Γιάννη του Αλάργα αλλά και πάνω από 300 διάσπαρτα ξωκλήσια.
Η Χάλκη είναι το "νησί ειρήνης και φιλίας των λαών" και χρόνια τώρα φιλοξενεί τα συνέδρια νεολαίας. Υπάρχουν αρκετές εικασίες για την προέλευση του ονόματός της. Κάποιοι λένε ότι πήρε το όνομά της από τα ορυχεία χαλκού που υπήρχαν στην αρχαιότητα. Άλλοι από το “καρκί”, δηλαδή τη Φοινικική ονομασία του κοχυλιού.
Ο χειμώνας στη Χάλκη είναι δύσκολος. Οι μόνιμοι κάτοικοι λίγοι, περίπου 200, και οι αποκλεισμοί λόγο καιρού πολύ συχνοί. Όσοι ζουν στο νησί είναι πολλές φορές σχεδόν αιχμάλωτοι. Μόνο που αυτοί δεν το βλέπουν έτσι! Πως μπορείς άλλωστε να θεωρείς τον εαυτό σου αιχμάλωτο όταν ζεις στον τόπο που αγαπάς; "Στον μικρό σου παράδεισο".
Αυτό είναι η Χάλκη για πολλούς... Ένας μικρός παράδεισος!